50 jarig jubileum

fullsizeoutput_1194

De Christengemeenschap Zeeland te Middelburg

 

50 jaar

 

30 juni 2018 – viering 50 jaar gemeente Zeeland

 

Op deze zonovergoten dag was het ons een vreugde om veel gasten uit het hele land te mogen ontvangen voor de viering van ons 50-jarig bestaan, beginnende met de mensenwijdingsdienst.

In de hiernavolgende koffiepauze kon men elkaar ontmoeten in de feestelijk ingerichte gemeentekamer.  Er waren mensen die elkaar vele jaren niet hadden gezien en er waren nieuwe ontmoetingen. Terugkomend in de kerk genoten we van het prachtige orgDSCN9939elconcert door de vaste organist van de Doopsgezinde kerk. In de lunchpauze was er gelegenheid voor toespraken. Met name de toespraak door één van de eerste leden van de gemeente Zeeland over de ‘allereerste mensenwijdingsdienst in de schuur van de boerderij Loverendale tussen de kippen’, werd met veel enthousiasme ontvangen. Dit was vooral ook door de beeldende manier van vertellen, waardoor we het gevoel hadden bij die dienst aanwezig te zijn geweest.

DSCN9925

Een aantal mensen ging vervolgens een deel van ons prachtige Middelburg verkennen; de overigen luisterden naar de zeer interessante lezing door onze priester met als inhoud “kernenergie en mensenwijdingsdienst”.  Voor Zeeland, en niet alleen voor Zeeland, is dit een belangrijk onderwerp.  De plannen voor de bouw van de kerncentrale Borssele (in 1973 in gebruik genomen) hebben ertoe bijgedragen dat er een groeiend bewustzijn kwam voor de gevolgen van werken met kernenergie en wat dat zou betekenen voor onze aarde. Deze bewustwording gaf destijds de aanzet voor de eerste mensenwijdingsdienst.

Na de theepauze volgde de cultische afsluiting waarmee aan de vreugdevolle viering van deze dag een einde kwam.  Wij danken allen die het 50jarig jubileum van de gemeente Zeeland mee kwamen vieren en ook degenen die er in gedachten bij waren.

Kroniek

Tijdens het jubileum zijn de eerste exemplaren van de  kleurrijke `Kroniek van 50 jaar gemeente Zeeland` overhandigd aan diverse personen. Deze kroniek kunt u bestellen door een berichtje te sturen naar:

gemeentezeeland@christengemeenschap.nl

De kosten bedragen € 12,50 incl. verzendkosten  

 

Het programma was als volgt:

10.30 uur  Mensenwijdingsdienst.

11.30 uur   Koffiepauze met Zeeuwse kruidkoek en cake.
Verwelkoming en toelichting op het programma.

12.00 uur   Aanbieding eerste exemplaren van de kroniek “50 jaar Christengemeenschap Zeeland”.

12.15  uur  Orgelconcert door Bert Geleijnse (met zang).

13.00 uur  Lopend lunchbuffet met gelegenheid tot toespraken.

14.15 uur   Keuze uit:
a) Wandeling door het hart van de oude Middelburgse binnenstad met gids of
b) inhoudelijke bijdrage (zie verderop deze pagina).

15.30 uur  Afscheid met thee en sap.

15.45 uur   Tom en Liesbeth zingen enkele liederen.

16.00 uur  Cultische afsluiting.

Inhoudelijke bijdrage door Hilde Cauwenbergh met als titel:

‘Kernenergie en Mensenwijdingsdienst: het herkennen van het gebaar en de opdracht van de mens’.

Eind jaren 60 was er veel protest tegen de bouw van de kerncentrale in Borssele (die in 1973 toch in gebruik genomen werd). Ook in de bijeenkomsten met de priester, Joost Nijkerk, werd bezorgd gesproken over het kernafval dat vrij zou gaan komen uit de kerncentrale en zou worden opgeslagen in de bodem. Wat zou de mens kunnen doen om zichzelf en de aarde te beschermen tegen de in de ondernatuur werkende krachten? Daarop werd het besluit genomen om op regelmatige basis de Mensenwijdingsdienst in Zeeland te celebreren.

In deze voordracht trachten we vanuit de beeldentaal, die de gebeurtenissen binnen een kernreactor ons tonen, de spirituele achtergrond ervan te begrijpen. Daarnaast willen we trachten te verduidelijken hoe het wezen van de mensenwijdingsdienst krachten schept die de mens helpen.